Mi az a Maven és mit csinál a Maven?


Megjelenés dátuma:2021. január 16.INFOMARTION > Mi az a Maven és mit csinál a Maven?

Áttekintés.

Az Apache Maven általában Maven néven ismert.(Ezentúl az Apache Maven megfogalmazása Maven-nek van parafrazálva.)Mi az Apache Maven? A rendelkezésre álló funkciók leírása. A Maven sokoldalú és hasznos, de annyira multifunkcionális, hogy végül is nehéz megérteni az egészet, amiről szól. Próbálja ki ezt referenciaként a Maven áttekintő megértéséhez.

Tartalomjegyzék

 1. Mi a Maven?
 2. Mit tehet a Maven segítségével
 3. összefoglaló

1. Mi a Maven?

A Maven egy építéskezelő eszköz. Ha nem ismeri az építést, kérjük, olvassa el a következő cikket is.

Mit jelent Javát építeni?

Az építés számos feltételezésen alapul, többek között a következőkön

 • A jar könyvtárfüggőségek feloldása.
 • A build eredmények kimeneti mappájának megadása
 • War fájlok létrehozása (csökkentve az előző szó jelentőségét vagy értékét) az olyanok, mint a

A Maven kezeli ezeket az építéssel kapcsolatos feladatokat.

A Maven honlapja ismerteti a Maven célját. (What is Maven?)

https://maven.apache.org/what-is-maven.html

A 'Maven célkitűzései' alatt felsoroltak a legfontosabb részletek a Maven megértéséhez.

Maven’s primary goal is to allow a developer to comprehend the complete state of a development effort in the shortest period of time. In order to attain this goal, Maven deals with several areas of concern:

 • Making the build process easy
 • Providing a uniform build system
 • Providing quality project information
 • Encouraging better development practices

Röviden, a Maven megkönnyíti a megfelelően működő építési környezet létrehozását.

2. Mit tehet a Maven segítségével

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a megfelelően működő építési környezet létrehozását, szeretnénk bemutatni néhányat a Maven által kínált funkciók közül.

2-1. Az alapvető építéshez szükséges feladatok elvégzése

Természetesen a Maven egy build-kezelő eszköz, így a következő, build-hez szükséges feladatsorok mindegyikét el tudja végezni.

 • test(Futtasson egy tesztet)
 • clean(Osztályfájlok újbóli létrehozása.)
 • build(Build war fájlok.)

2-2. Függő könyvtárak feloldása

A Maven automatikusan feloldja a függő könyvtárakat, ez a funkció gyakran felmerül, amikor arról beszélnek, hogy mitől hasznos a Maven.

Ha egy jar-fájlt akarsz hozzáadni, akkor le kell hívnod a cél jar-t, de lehet, hogy több jar-ra van szükséged ahhoz, hogy működjön. Ilyen esetekben a Maven automatikusan lekérdezi a szükséges tégelyeket.

A függő könyvtárak speciális feloldási mechanizmusairól lásd a következő cikket.

Hogyan oldja fel a Maven automatikusan a jar könyvtárfüggőségeket.

2-3. A jar könyvtárak kezelése

A Maven tudja kezelni a jareket. A kezelés ugyanaz, mint a korábban említett "függő könyvtárak feloldása", de lehetőség van olyan jar-ok kezelésére is, amelyekre csak a teszteléshez van szükség, olyan jar-ok kezelésére, amelyekre csak a build idején van szükség, és így tovább.

A Maven alapvetően úgy működik, hogy információkat ír a pom.xml nevű fájlba, a Maven pedig beolvassa a pom.xml-t. A jar fájlokat úgy kezelhetjük, hogy ebbe a fájlba írjuk a szükséges jar fájl nevét, a jar fájl verzióját és azt, hogy miért van rá szükségünk (pl. teszteléshez vagy építéshez kell-e). A tégelyeket úgy lehet kezelni, hogy ebbe a fájlba írunk. Ezen kívül a Maven használatához szükséges információk a pom.xml fájlban vannak összeállítva, így ez a fájl segítségével könnyen létrehozható ugyanaz a fejlesztői környezet (build environment) mindenki számára.

3. összefoglaló

Ha a Maven-t néhány szóval kellene jellemezni, akkor az lenne, hogy "építéskezelő eszköz". Ahogy a Maven honlapján olvasható, a Maven célja csupán annyi, hogy "lehetővé tegye a fejlesztők számára, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megértsék a fejlesztési munkájuk teljes állapotát". Az erre a célra szolgáló funkciók közé tartozik az "alapvető építésekhez szükséges feladatok elvégzése", a "függőségi könyvtárak feloldása" és a "jar könyvtárak kezelése".

Köszönjük, hogy a végéig figyeltek.